Selasa, 13 Disember 2011

EN TIMYATI TERLIBAT DENGAN KEMALANGAN

En Timyati (bertopi) bersama anaknya Amirul-Gambar Jun 2011

PT WARIJO-13 Disember. En Timyati Sodono telah terlibat dengan kemalangan jalan raya di jalan Kampung Parit Warijo, Seri Medan pada kira-kira pukul 12.00 tengah hari. Namun kaum kerabat hanya dapat mengetahuinya pada jam 6.00 petang. Ini kerana anak-anak beliau begitu terperanjat dan panik sehingga lupa hendak menghubungi kami.


Muhammad Amirul dan Muhammad Farhan telah berada di hospital sejak awal petang, dan pulang memberitahu Siti dan Kak Saripah.

Kemalangan berlaku apabila Motosikal Yamaha yang membawa gerabak muatan kelapa sawit, tiba-tiba TERBERHENTI dengan sendiri (jem) dan beliau terjatuh di tengah jalan. Ketika itu beliau melambai-lambai kepada orang yang lalu-lalang, dan ada orang Pt Baru yang lalu di situ. Ambulans dipanggil dan membawanya ke hospital dengan segera.

Saya baru menziarahinya pada jam 8.30 malam tadi. Turut bersama-sama di situ ialah Ustazah Amanah dan suaminya Rosli Katiman dan anaknya Jihad dan dua orang anak kecilnya yang comel itu. Kak Saripah datang lebih awal pada jam 7.00 petang bersama-sama Hj Johari dan bonda Hjh Tumut. Saya sempat berbual-bual dengan mereka bagi membincangkan masalah tersebut, dan langkah-langkah seterusnya yang harus kami ambil. Maklumlah beliau mempunyai tanggungan yang agak berat juga.

Semasa menemuinya di katil 13 Wad 8, saya sempat bertanya doktor yang merawatnya. Doktor menjelaskan kaki kanan (bahagian betis) En Timyati telah patah dua dan perlu pembedahan segera. Untuk itu seorang pewaris haruslah menandatangani surat kebenaran pembedahan. Amirul telah menandatangani surat itu. Dan pembedahan telah dilakukan jam 9.30-11.00 tadi. Kini En Timyati telah sedar dan dijaga oleh dua orang anak lelakinya itu.

Saya memohon maaf kerana saya tidak mengambil sebarang gambar berkaitan, memandangkan ketika saya melawatnya jam 8.30 malam tadi, beliau dikelilingi oleh doktor dan jururawat bertugas.

Oleh:Matsomherbs


2 ulasan:

Miss Mirror a.k.a Sam berkata...

KEMUDAHAN-KEMUDAHAN BAGI GOLONGAN OKU

Pengecualian Bayaran Rawatan Perubatan

Orang kurang upaya dikecualikan daripada bayaran rawatan di Hospital Kerajaan termasuk bayaran wad kelas tiga, bayaran pakar dan ubat-ubatan.


Pengecualian Bayaran Dokumen Perjalanan

Jabatan Imigresen mengecualikan bayaran ke atas perkhidmatan menyedia dan memproses dokumen perjalanan (passport Antarabangsa) kepada golongan kurang upaya.

Kemudahan Pengangkutan Awam

Jabatan sentiasa menggalakkan syarikat-syarikat pengangkutan supaya memberi tambang konsesi kepada orang kurang upaya. Sehingga kini terdapat beberapa buah syarikat pengangkutan telah memberi insentif pengangkutan kepada golongan kurang upaya. Antaranya Sistem Penerbangan Malaysia memberi tambang murah sehingga 50% bagi penerbangan dalam negeri, Keretapi Tanah Melayu memberi tambang konsesi sehingga 50% bagi semua perjalanan bagi semua kelas, Syarikat bas TRANSNASIONAL memberi konsesi 50% daripada harga tambang dan PUTRA-LRT juga telah memberi konsesi tambang kepada golongan kurang upaya.

DIPETIK DARI : http://pmr.penerangan.gov.my

Teman Setia Anis berkata...

Semoga semua urusan berjln dgn lancar... Mak dah takut pegang duit bnyk2 tu.. Alhamdulillah dapat duit bantuan untuk oku ya...